Förutsättningar och resultat

Jag har fått påpekandet att mitt senaste inlägg gällande relationer i olika åldrar faktiskt kan ha andra faktorer som spelar in med. Miljön man växer upp i med de åsikter ens föräldrar har kan i ganska hög grad spela in på hur man själv uppfattar sin verklighet.

Vissa människor är ganska hårt styrda av sina föräldrar och det kan vara svårt att göra sig fri från dem även när man flyttar hemifrån och bildar egen familj. Vi har väl alla hört skräckhistorier om svärföräldrar som aldrig kan låta bli att lägga sig i och där den ena parten tröttnar på att ha andra som styr i det egna hemmet. Dessutom kommer ens partner att göra som sina föräldrar säger så länge han eller hon inte får möjlighet att riktigt bryta sig loss. Man är ju redan van att göra så och indoktrinerad på att följa de rutiner som föräldrarna sätter upp, något som självklart skapar slitningar i förhållandet.

Andra har, som jag, en ganska sund relation till sina föräldrar där de inte lägger sig i livet mer än nödvändigt, men finns där om man behöver hjälp och stöd. Mina föräldrar vill att deras barn ska vara självständiga, men också att de ska veta att de finns där för oss om det blir bekymmer.

Ytterligare en grupp är helt frikopplade från sina föräldrar. Det kan vara så att föräldrarna har betett sig illa mot dem, inte bryr sig mycket om dem när de väl flyttat eller andra orsaker.

Detta är naturligtvis faktorer som påverkar hur man ser på sitt förhållande och hur man agerar i det. Förhoppningen är väl dock att man till sist hittar sin egen väg att gå för att komma till ro med sin person och sin roll i förhållandet.

...utöver det fick det mig att fundera på en annan sak som jag gått och tänkt på lite då och då under de senaste åren. Sexuell läggning - är den genetiskt betingad eller något som är en produkt av den omvärld man lever i?

Vissa anser att du inte kan hjälpa hur din sexuella läggning bildas och att det är helt arvsbetingat. Något som styrs av generna eller möjligen av den sammansättning av hormoner man har i kroppen och hur de bildas.

Andra tycker att det är helt omvärldsbetingat. De upplevelser man haft under uppväxten betingar hur man förhåller sig till andra människor på det sexuella planet.

Jag har en tro att det är en kombination av hormonbildning och hur omvärlden ser ut under de tidiga åren. Ganska många andra egenskaper bildas på det sättet, så varför skulle inte läggningen påverkas av det med?
Märk väl att jag inte har några som helst vetenskapligt bevisade belägg för teorier som beskrivs här. Det är enbart baserat på antaganden och logik.

Följdaktligen kan man då ställa frågan som så många gånger kommer upp i media idag. Är det rätt att homosexuella människor får skaffa barn ihop? Kommer den miljö de växer upp i automatiskt bidra till att de också blir homosexuella, eller kan de bli hetero- eller bisexuella?

Jag tror att mycket av detta är något som föräldrarna påverkar genom sitt beteende. För mig är det självklart att man tar det man dagligen upplever för att vara det som är normalt och det man inte ser som onormalt.
Jag tror att det är därför många heterosexuella människor har problem med att hantera en situation som involverar två människor av samma kön som visar affektion för varandra. Jag har själv reagerat på samma sätt vid tidigare tillfällen. Man blir reserverad mot det man inte känner till. Det som inte känns normalt. Sen funderar man en gång till och inser att oavsett om en man tycker om en man eller en kvinna tycker om en kvinna så är det samma personer som varit där innan de "klev ut ur garderoben". Därför känns det för mig lite löjeväckande att folk blir så upprörda över detta.
Visst finns det människor man tycker är lite udda och som man kanske inte riktigt vill umgås med, men det har ju normalt inget att göra med den läggning de representerar.

Hoppas jag väcker lite tankar med detta och att ni som läser det ägnar en extra tanke åt att fundera på vad just ni tycker i frågan. Jag tror att svaret kommer att bli rätt uppenbart och hoppas att det kan ge en aha-upplevelse åt dem som inte tidigare tänkt i dessa banor.

Kommentarer
Postat av: Carro

Tyvärr kunde du ju inte fått alla 4 platserna. Nisse MÅSTE få vara med oxå. Åååå, Nisse. ;)

2008-03-04 @ 20:25:02
URL: http://karuro.blogg.se/
Postat av: Vicki

BHAHA! Hon SATT faktiskt ner så det hade inte varit så givande om du sa så ;);) nanananana! :D

2008-03-05 @ 05:22:27
URL: http://bikuki.blogg.se
Postat av: Carro

Nja, trodde ju att det skulle bli en lugn hundhelg så hade inget hångelplanerat. Men man vet ju aldrig. Fick ett telesamtal inatt, och nu ska vi ju till dig =P

2008-03-08 @ 18:15:57
URL: http://karuro.blogg.se/
Postat av: victoria

Jo jag satt ju och tjatade om videon till Jekyll och Hyde på lördagkvällen där dom kör det där :P Jag har väntat på att videon ska dyka upp i rutan i flera veckor men jag missar antagligen varje gång :D

Haha ja just det "forfour" Haha! :D

2008-03-10 @ 16:46:43
URL: http://bikuki.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0