Första dejten...?

Hur funkar det egentligen med upplägget för första dejten med någon?

För egen del har jag märkt en mängd olika approacher. Vissa vill bara ta en fika nånstans medan andra bjuder på middag. Ibland ser man en film eller så gör man något aktivt. Vad är egentligen bättre och sämre (vill gärna ha kommentarer på detta ämne)??

Den traditionella koppen kaffe (eller alternativt för dem som inte dricker kaffe) brukar vara en ganska bra inkörsport. Man får möjlighet att sitta ner på en plats som (oftast) lämpar sig för konversation och man har möjlighet att sitta tillräckligt nära varandra för att uppfatta de små signaler som ger en uppfattning om vad man bör tycka om den andra. Tyvärr kan det, om det är väldigt sorligt i omgivningen, vara svårt att höra vad den andra parten säger (om man som jag har nedsatt hörsel på ena örat är det ännu värre).

Middag för två brukar uppfattas som en inkörsport till romantik mellan parterna. En god bit mat och ett gott vin brukar lossa på tungbanden och det blir kanske lite mindre nervöst än om man "bara" tar en fika. Om man dessutom späder på den goda maten och vinet med en bukett blommor så brukar man ha goda chanser till en andra dejt. Man måste bara se till att det inte uppfattas som "sliskigt" av den andra. Fingertoppskänsla är bra att ha i detta fall.

Att se en film är nog den näst mest klassiska approachen till en första dejt efter middagen för två. Fördelarna är att man (förhoppningsvis) kommer överens om en film som båda vill se. Därmed har dejten redan vunnit poäng. Andra fördelar är att man, om man har svårt att hitta ämnen för samtal, får möjligheten att umgås med en människa utan att behöva konversera för mycket. Detta är viktigt att komma ihåg, eftersom alla inte uppskattar prat under filmens gång.

En aktivitet som t.ex. bowling eller biljard är även det bra saker att göra på en första dejt. Man släpper spänningar genom att man har något annat att göra och kan styra in konversationen på att berömma den andra personens kunnighet inom aktiviteten om man får slut på samtalsämnen. En favorit för mig (som egentligen inte hör hemma förrän kanske andra, trejde dejten) är att åka och bada tillsammans. Man får fysisk kontakt och kan lättare skapa en humor- eller erotiskt laddad situation genom fysiska busstreck (som tyvärr inte uppskattas av alla).

Några totala no-no's inför första dejten då? Finns det? Beroende på person - javisst. Bra tips för att klara sig igenom den första dejten och komma till den andra... (jag har själv gjort flera av dessa tabbar)

Välj ut en lugn och behaglig plats där ni får tillfälle att verkligen lära känna varandra utan yttre störningar. Se bara till att platsen inte är för avskild om du inte är säker på vad personen känner för dej, eftersom det kan uppfattas som en invit till mer "privata övningar" (vilket i vissa fall självklart kan vara precis det som slutgiltigt bryter isen).

Se till att vara påläst om personen du träffar så att du kommer ihåg hans/hennes bröder, systrar, intressen, jobbsituation eller andra viktiga kunskaper.

Fundera ut några samtalsämnen i förväg. På så sätt behöver du inte bli sittande stum om det skulle bli för tyst i något sammanhang och konversationen på dejten flyter på bättre.

En sak som är bra att komma ihåg är att lyssna på vad den andra har att säga. Gör man inte det så blir dejten kort och nästa dejt är bara att glömma.

Att inte ha gott bordsskick kan störa en dejt med mat-tema. Se till att föra dig som om du skulle vara på middag hos din gammel-mormor så får du inga problem! ;)

Ser ni på film - prata inte för mycket. Åtminstone inte utan att först klargöra att den andra personen uppskattar möjligheten att konversera under tiden som Luc Bessons senaste mästerverk rullar upp på duken.

Se till att inte bli för närgången om inte den andra personen verkar uppskatta det. Lite försiktiga närmanden kan vara okej för att se om det funkar, men gör det snyggt - annars kan du uppfattas som någon som bara är ute efter sex och då kan tyckas att du lika gärna kunde skaffat någon i lördags vid 2.45.
Viss kontakt är självklart bara bra. Du måste visa att du inte är rädd för att bli fysisk om tillfälle skulle uppenbara sig.

Sen skiljer det som sagt från person till person, men med lite sunt bondförnuft kommer man långt.

En viktig faktor är att känna efter rejält. Första intrycket är ofta det som varar, så gå på magkänslan. Känns det inte rätt så är det inte stor sannolikhet att du kommer till en andra dejt heller (men det finns självklart undantag från den regeln med).

Vad tycker du om första dejten? Hur ska den vara? Något favoritsätt att inleda på som jag kanske inte tagit upp här? Skriv en kommentar så får jag veta! :)


Kommentarer
Postat av: Sazsa

Jag vet inte riktigt hur du lyckas med dina relationsbloggar men de är verkligen klockrena Micke!
Man sitter och ler samtidigt som man ser själv poängen med bloggen! Kanoners!
Hoppas allt e bra med dig! Tänker dock inte lämna min kommentar om första dejten o det för det är så olika beroende från person till person =)
But keep up the good work! Kramar

2008-02-10 @ 10:54:10
URL: http://thiara.blogg.se
Postat av: Mia

Hmm...jag vet ta mig tusan inte riktigt=) Det beror väl lite på hur väl man lärt känna varandra innan, iaf för mig. Har man inte haft så mkt kontakt så känns en fika rätt lagom. Känner man varandra lite så är filmkväll helt okej för mig:)
Allt beror väl på känsla...

Shit...din blogg får mig att tänka efter..o vi vet ju hur ofta jag tänker annars haha...så det är kanonbra:P
Kramar

2008-02-10 @ 19:49:24
URL: http://mitttankerum.blogg.se
Postat av: johan

Klockrent mike!...du kan ju verkligen här

2009-12-29 @ 12:44:26
URL: http://johaniskärgården.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0